Wieczór specjalny z programami Anthony'ego Bourdaina w Kuchni+
Wieczór specjalny z programami Anthony'ego Bourdaina w Kuchni+

Wieczór specjalny z programami Anthony'ego Bourdaina w Kuchni+

Barack  Obama powiedział o nim: „wiele nauczył nas o jedzeniu, o tym, jak  wspólne posiłki mogą zbliżać, ale przede wszystkim – pokazał nam, jak nie  bać się nieznanego”. To postać, której nikomu nie trzeba przedstawiać.  Znany pisarz, publicysta, celebryta i podróżnik  kulinarny. Niezwykle  barwny i wyrazisty, ale też otwarty na nowe miejsca, smaki i ludzi. Jego  życie było inspiracją, a jego strata –  ogromnym żalem.16 czerwca  od godz. 20:30 Kuchnia+ wyemituje specjalny maraton poświęcony pamięci Anthony’ego Bourdaina.

Pierwsze w cyklu zostaną wyemitowane odcinki siódmej serii „Anthony Bourdain: bez rezerwacji” – zarejestrowanej przez kamery 10-sezonowej podróży kucharza po najbardziej intrygujących miejscach na świecie. Bourdain bez wahania próbował lokalnych przysmaków i specjałów, przygotowywanych w ulicznych budkach. Sam, jako turysta, nie miałby szans na dotarcie do miejsc, do których poprowadzili go miejscowi przewodnicy. To dzięki nim wiele dowiedział się o kulturze krajów, które odwiedził, o żyjących tam ludziach i przede wszystkim -  o ich zwyczajach kulinarnych.

Każda, nawet krótka podróż staje się niezapomnianą przygodą. Czy da się poznać i "poczuć" miasto, mając na to zaledwie od 24 do 48 godzin? Zwłaszcza nie korzystając przy tym z utartych szlaków ani popularnych przewodników turystycznych? W programie „Postój z Anthonym Bourdainem”  podróżnik zdradza, co warto odwiedzić, co jeść, ale także co sobie podarować. Radzi jak najlepiej spędzić ten krótki czas i dotrzeć do istoty danego miejsca. W cyklu pojawią się odcinki drugiego sezonu programu.

W ramach wieczoru specjalnego stacja wyemituje także dwa odcinki 9 sezonu „Anthony Bourdain: miejsca nieznane” – najbardziej nagradzanego programu Amerykanina. W każdym odcinku produkcji prowadzący odwiedzał inne miejsce, w którym nie tylko poznawał lokalną kulturę, ale też uwarunkowania społeczne, a czasami nawet polityczne. Jego nadrzędnym celem było jednak przetestowanie unikalnych smaków i aromatów miejscowego jedzenia.


Powiązane artykuły
Włosko-francuski pojedynek na noże – Bitwa na smaki: David vs. Matteo

Francuska finezja Davida Gaboriaud i włoski temperament Matteo Brunetti’ego zmierzą się w kulinarnym pojedynku, w którym wyzwania kucharzom rzucać będą zaproszeni goście. Francuz czy Włoch? Kto wyjdzie z boju zwycięsko? Nowy program, „Bitwa na smaki: David vs. Matteo” za
Świat stworzony na nowo – polskie gry komputerowe

Rynek warty ponad 500 milionów dolarów. Gracze, których zmagania z kolejnymi „levelami” platformówek notują miliony odsłon w serwisie YouTube. To, co początkowo służyło zabawie, przerodziło się w część kultury, ważne ogniwo życia młodych pokoleń oraz prawdziwy biznes. W branży gier komputerowych Polska jest już prawdziwą potęgą. Zatem jak wygląda ten rynek? Które produkcje zyskały rozgłos i którzy twórcy zasłużyli na światowe uznanie? W nowym programie „Twórcy światów” w CANAL+ DISCOVERY nie tylko przyglądamy się zjawisku, analizując rys historyczny oraz sylwetki polskich twórców, lecz także stawiamy pytania o przyszłość tego biznesu. Premiera już we wtorek, 16 października.
Ucieczka z miejskiej dżungli w Domo+

W powakacyjnym natłoku obowiązków i wirze codziennych zajęć nie ma chyba osoby, która nie marzyłaby o ucieczce poza miejską dżunglę, by obcować z naturą. Taką możliwość daje piąty sezon programu „Daleko od miasta”, którego premiera już 6 października o 18:00 w Domo+.
Czy zwierzęta mają prawa? Cykl dokumentalny w Planete+

Szokujące śledztwo w masarniach na całym świecie, historia modyfikowania krowich genów oraz owady jako żywność przyszłości – w październiku w ramach środowego pasma SZOK DOK widzowie poznają wstrząsające fakty na temat globalnego przemysłu spożywczego. Zwierzęta pełnią bardzo istotną rolę w naszym świecie. Jednak czy mają jakiekolwiek prawa? Premiery dokumentów w każdą środę od 3 października o godz. 22:00.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.
Potwierdzając subskrypcję wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych w celu otrzymywania treści publikowanych w serwisie.